+48 602 722 602
PL EN DE
Wybrana kraina smaku:

O nas

Restauracja Majolika

Jesteśmy miłośnikami dobrego jedzenia. Nasze hasło „Barwy polskiej kuchni” oddaje filozofię miejsca. Korzystamy z regionalnych dostawców dlatego w karcie menu znajdą Państwo lokalne dodatki jak sery zagrodowe, kociewski winiak, czy kaszubskie ślimaki. Naszą specjalnością jest dziczyzna i ryby.

Willa Rudolfa Patschkego

Rudolf Patschke urodził się w 1859 roku w jednym z majątków w Prusach Wschodnich. Mieszkał w Gdańsku, był jednym z członków miejscowej loży masońskiej. Na przełomie XIX i XX wieku nastąpił szybki rozwój demograficzny miasta Gdańsk.  Patschke był jednym z najprężniejszych przedsiębiorców tamtego okresu. W istocie nie wiemy jak wyglądał, albowiem nie pozostał po nim żaden portret ani zdjęcie. Wiemy natomiast, że wykupił wytwórnię likierów Gustava Springera, działającą od 1866 roku. Tym samym pozostał właścicielem jednej z największych firm produkujących i handlujących alkoholami.

W latach 1908 - 1909 gdański bogacz wybudował wolnostojącą, dwukondygnacyjną rezydencję w stylu neobarokowym i neorokokowym z mansardowym dachem, położonym w niewielkim ogrodzie. Budowla wyglądająca niemal jak pałac jest ozdobą Wrzeszcza po dzień dzisiejszy.

Patschke wydał majątek na wystrój rezydencji. Podziw wzbudzają barwne majoliki z cesarskiej wytwórni w Kadynach pod Elblągiem. Tak bogato zdobione ceramiczne kafle zdobią ściany naszej restauracji Majolika. Jeszcze tylko w 2 miejscach w Europie możemy podziwiać te cuda: Dworzec ZOO w Berlinie i Bank PKO we Wrocławiu.

W tej pięknej willi, wykorzystując zainteresowanie przybyłych gości, Rudolf Patschke zaprezentował po raz pierwszy nowy trunek wyprodukowany w jego fabryce.

Nasz bohater mieszkał we Wrzeszczu z rodziną do śmierci w 1932 roku. Podczas II Wojny Światowej dworek zajęli naziści, od 1948 roku znajdował się tu konsulat Wielkiej Brytanii, a następnie siedziba Rozgłośni Regionalnej Polskiego Radia Gdańsk. W roku 2000 willa została przekazana na 25 lat Gdańskiemu Klubowi Biznesu.

Budynek od zawsze nazywany Villą Uphagena, tylko ze względu na położenie przy tej właśnie ulicy, mieści w sobie obecnie restaurację Majolika, w której pragniemy pokazać wszystkie barwy kuchni polskiej.